Facebook: groep of fanpagina?

Geschreven door Joke De Nul op in de categorie Sociale media

We krijgen bij Talking Heads vaak de vraag wanneer je op Facebook voor een groep of pagina hoort te kiezen. Er heerst verwarring over welke je hoort te gebruiken omdat ze, op het eerste zicht, niet zoveel verschillen.

Facebook groepen zijn aan te raden bij gemeenschappelijke interesses. Als je lid bent van een organisatie, kan je Facebook groepen gebruiken om evenementen in de verf te zetten of relevante topics te posten waar leden op kunnen reageren.

Facebook fanpagina’s laten dezelfde interactie toe als groepen, maar met veel meer ruimte voor personalisering. Net zoals groepen heeft een fanpagina een wall en eventueel een discussiebord, maar er is veel meer mogelijk dan met een groep. Op een fanpagina kan je Facebook applicaties gebruiken, flash en html code.

De grote verschillen:

Berichten sturen naar leden:

Bij een groep kan je de groepsleden een bericht sturen en afhankelijk van hun instellingen op Facebook krijgen ze daar een e-mailbericht van in hun inbox. Bij een fanpagina kan je geen berichten sturen, maar als alternatief kan je de leden een update zenden. Die komen bij de updates, maar worden minder vaak bekeken dan e-mails.

Google index:

Als je in Google een fanpagina zoekt, kan je die vinden. Een groep kan je niet terugvinden in Google.

Nieuwsoverzicht:

Als je bij een fanpagina een nieuw bericht op je wall zet, dan verschijnt dat in de stream van de fans. Bij een post in een groep niet.

Nieuwsoverzicht berichten targetten:

Het is niet altijd nodig om alle fans/leden aan te spreken, denk bijvoorbeeld aan de verschillende locaties en talen van de fans. Je kan bij een fanpagina gerichte updates sturen, bij een groep niet.

Leden weigeren:

Bij een fanpagina kan je geen leden weigeren, iedereen die fan wil worden, mag fan worden. Een groep kan open zijn, je kan ook enkel op uitnodiging werken en je kan je groep ook geheim maken.

Ondersteuning applicaties:

Een fanpagina ondersteunt applicaties, een groep laat dit niet toe.

Uitnodigen op basis van e-mail:

Bij een groep kan je mensen uitnodigen op basis van een e-mailadres. Bij een fanpagina kan dit niet.

Vanity url’s:

Een vanity url is een korte facebook url waar je naam in vermeld is, zoals bijvoorbeeld http://www.facebook.com/talkingheads.be . Bij een fanpagina kan je deze aanmaken, bij een groep niet. Vanity url’s zijn handig te communiceren. Je kan een vanity url instellen op http://www.facebook.com/username.

Statistieken:

Bij een fanpagina kan je uitgebreid statistieken bekijken over de interactiviteit, demografie en andere, maar bij een groep kan je dit niet. 

Widgets/fanbox:

Je kan van een fanpagina een widget maken en dat op je website of blog zetten. Bij een groep kan je dat niet.

Event in inbox:

Als je vanuit je fanpagina een evenement organiseert, kan je dat niet naar je leden mailen, bij een groep wel. Als de groep voor jouw vereniging is, kan het zeer handig zijn om ze rechtstreeks te e-mailen met de evenementen. Bij een fanpagina is dat veel vrijblijvender.

Zichtbaar voor niet-ingelogde leden:

Als je op een fanpagina terecht komt via google, kan je die bekijken, zelfs als je geen Facebook profiel hebt. Voor een groep moet je ingelogd zijn op Facebook.

Anoniem:

Op een fanpagina verschijnt de naam van de oprichter niet. Als je een groep opricht, verschijnt jouw naam op de pagina.

Overzicht:

Functie Fanpagina Groep
Berichten sturen naar leden nee ja
Google index ja nee
Nieuwsoverzicht ja nee
Nieuwsoverzicht berichten targetten ja nee
Gerichte updates sturen ja nee
Leden weigeren nee ja
Ondersteuning applicaties ja nee
Uitnodigen op basis van e-mail nee ja
Vanity urls ja nee        
Statistieken ja nee
Widgets/fanbox ja nee
Events in inbox nee ja
Zichtbaar voor niet-ingelogde leden? ja nee
Anoniem ja nee

Als je als bedrijf, merk, beroemdheid of band als doel hebt een langdurige conversatie op te bouwen met uw publiek, dan ga je voor een fanpagina.

Een groep is niet aan te raden voor commercieel gebruik, eerder voor persoonlijke projecten, waar je jouw profielpagina niet mee wil belasten en waar er op minder grote schaal interactie verwacht wordt.

De Facebook fanpagina van Talking Heads.

Reacties


schreef

Volledig mee eens. Maar wat doe je als je nog een groep hebt uit de tijd dat de fanpagina's nog niet bestonden.

Voor Mobile Vikings bijvoorbeeld (http://www.facebook.com/group.php?gid=48872071353) is het niet evident om de 3.500 leden naar een fanpage door te verwijzen. Bovendien vervult de groep ook nog de functie van discussieforum voor klanten onderling, dus misschien moeten we wel beide doen?


schreef

Het is momenteel niet mogelijk om een groep om te zetten naar een fanpagina (bron: Facebook help center: http://www.facebook.com/help/?faq=12811, uitloggen als je profiel in het Nederlands staat).

Niets houdt je echter tegen een groep én een fanpage op te zetten, waarbij het in de groep om de community draait en op de fanpagina om het merk. Als je groep meer dan 5000 leden heeft, zijn er minder mogelijkheden voor de groep.


schreef

Weten jullie hoe je twitter koppelt aan een (fan)pagina? Als ik het probeer, komen tweets online op mijn eigen persoonlijk FB-profiel, wat niet de bedoeling is.

jan baeten

jan baeten
schreef

@Benjamin : als je stuurt vanuit een blog is Twitterfeed / RSS Grafitti vermoedelijk de beste keuzen.

Eigen berichtjes sturen via Twitter naar een Fanpage kan ook makkelijk via Selective Tweets;


schreef

Bedankt, ik zal dat eens onderzoeken...


schreef

Facebook heeft de neiging om fanpages voor te behouden voor merken en persona. Groepen zien zij veeleer voor causes en zo. Daarom dat ze soms wel eens een fanpage durven opdoeken met de boodschap dat je daarvoor beter een een groep opricht.

Zo hebben ze al eens de fanpage van een Belgisch karatekampioen gesloten (en gelukkig terug gezet na verificatie) en een fanpage voor extreme sporten (met 25.000+ fans) gesloten met als reden dat ze beter een groep zouden oprichten voor hun bezigheden. Snel groeiende groepen durven ook wel eens uit de ether gehaald worden, zoals bvb. die van 'laat ons ondernemen'.

Kortom, pages en groupen zijn een schitterend medium op je doelgroep te bereiken, maar facebook houdt de touwtjes nog steeds in handen.

Wouter

Wouter
schreef

Hoe zie je wie een bepaalde fanpagina heeft gemaakt?

Bij een groep is dat geen probleem, bij een fanpagina lukt het me niet (indien alles in het luik 'info' leeg is.)


schreef

Hoi Wouter,

Op http://www.talkingheads.be/nl/blog/p/detail/hoe-zie-je-wie-een-facebook-fanpagina-heeft-gemaakt-en-wat-ben-je-met-die-kennis vind je een antwoord op jouw vraag. Ik hoop dat we je kunnen helpen hebben.


schreef

Is het mogelijk om je Flickr feed te koppelen via import zoals bij een normaal profiel? (Ik dacht van niet, toch niet zonder 3rd party applicaties)

Myrthe

Myrthe
schreef

hallo ik wil een fanbox maken voor mijn groep maar als ik een api code aanmaak krijg ik een nieuwe applicatie te zien. Hoe kan ik de bestaande groep integreren in de fanbox die te zien zal zijn op de website?


schreef

Bedankt voor het artikel. Het heeft ons alvast geholpen bij onze keuze.


schreef

Ik ben beheerder van meerdere pagina's.

Nu zijn er heel wat pagina's die ik bij mijn favoriete pagina's van mijn pagina heb staan.

Maar nu zoek ik iets gelijkaardigs voor groepen?

Ik zou graag (als pagina) lid worden van een groep. Kan dit?

En indien dat niet kan, is er iets gelijkaardigs?

Nayat Ak

Nayat Ak
schreef

Eerder was ik beheerder van een groep, nu heb ik me als beheerder verwijderd met de bedoeling de groep te sluiten en een nieuwe beginnen, om terug beheerder te worden lukt me niet. Is er een mogelijkheid daartoe?


schreef

Heel wat collega's bevraagd of we nu een fanpagina of een groep zouden moeten openen. Niemand had een helder antwoord, vond ik wel hier. Bedankt. Nu is het mogelijk op duidelijke objectieve criteria te kiezen.


schreef

Waarom niet gewoon beiden oprichten, 1 voor een community, ander voor het bedrijfdprofiel?


schreef

Dag Joke,

moet een Bekende Vlaming eerder een eigen pagina of dan wel een fan pagina aanmaken? Ik denk bv aan Kim Clijsters. Zij heeft geen eigen pagina maar wel verschillende fan pagina's.

Veerle Dobbelaere heeft dan weer een eigen pagina.

Dank je wel voor de reactie.

Alexander


schreef

Kleine aanvulling bij het maken van zo'n fanpage: Je kunt in je fanpage extra tabs aanmaken zodat jouw fanpage unieker wordt: mbv. de toepassing "Static FBML". Maar daar moet je HTML-code gebruiken en dat is voor veel mensen een drempel.

Ik heb een aanvulling geschreven op mijn blog, over hoe je zonder HTML-kennis toch zo'n unieke tab kunt maken:

http://www.nieuweklantenviajewebsite.nl/geen-htmlkennis-nodig-voor-facebook-bedrijfspagina/

Met behulp van WordPress is dat klusje gemakkelijk te doen.

Er zijn inmiddels programmaatjes die dat ook voor je doen (bv. facebooktabsite.com), maar dan moet je ook weer een account aanmaken, en in de gratis versie krijg je een reclamebanner van derden.


schreef

goede tip........ik ga meteen aan de slag........

Inge

Inge
schreef

Beste,

Onlangs maakte ik, op goed geluk, een pagina aan voor de oudervereniging van de school. Ik ben echter een leek in die dingen en merk nu dat fans geen melding krijgen (of niets zien verschijnen op hun startpagina) als er iets op het prikbord wordt gepost. Is dat normaal of kan ik dat aanpassen? En zo ja, hoe doe ik dat dan?

dank je wel!

Inge

Tony

Tony
schreef

Hallo,

Hoe kan ik ervoor zorgen dat een groep op mijn profielpagina zichtbaar zodat ze zich daarvoor kunnen aanmelden? Of welke manieren zijn er meer dan alleen uitnodigingen versturen.

BVD


schreef

De meest actuele informatie over groepen vind je in de helpsectie van Facebook zelf: http://www.facebook.com/help/?page=414

Voor pagina's neem je best een kijkje op

http://www.facebook.com/help/?page=175


schreef

Tof, ik had net zelf dit artikel geschreven toen ik jullie artikel tegenkwam. http://www.outofsite.eu/go/blog/2058FC-6-jan-2011-bedrijf-op-facebook-profiel-groep-of-pagina

tom samyn

tom samyn
schreef

Wat wordt bedoeld met? "Een fanpagina ondersteunt applicaties, een groep laat dit niet toe". ja kan toch ook links leggen, foto's toevoegen, ...

Joke

Joke
schreef

Met applicaties bedoelen we een Facebook applicatie. Die kunnen een onderdeel vormen van de Facebook pagina zelf, in tegenstelling tot een berichtje op de muur waar het een link betreft.

Samantha

Samantha
schreef

Hoe kun je leden uitnodigen voor een geheime groepspagina, o.b.v. het e-mailadres? Ik kan alleen leden uitnodigen die al vrienden zijn op mijn persoonlijke pagina. Alvast bedankt!

Groetjes Samantha

menno

menno
schreef

ik heb in mijn enthousiasme een facebook-account aangemaakt voor mijn startend bedrijfje, maar merkte dat de commerciële versie van facebook een hoop handige apps mist die mijn persoonlijke facebook wel heeft (bijv vrienden uitnodigen, of dat mensen mij een vriendschapsverzoek kunnen sturen) Nu heb ik deze site gedeactiveerd, maar ik had daar wel al de naam van mijn bedrijf als gebruikersnaam aan verbonden. Ik wil nu een fanpagina of een groeppagina starten, maar hij geeft aan dat de gebruikersnaam niet meer beschikbaar is. Hoe kan ik mijn (eigen!) bedrijfsnaam terug gebruiken?

simone

simone
schreef

fijn overzicht. ik mis nog 1 antwoord op de vraag: bij fanpage wordt niet getoond wie de pagina allemaal 'leuk vindt'. Alleen de beheerder ziet wie de fans zijn. Ik heb een pagina aangemaakt voor een community en wil dat de leden/fans ook zien wie er allemaal onderdeel van zijn. Kan dat? Of moet ik dan een andere weg bewandelen? Groep is weer te klein.


schreef

Ik heb een fanpage aangemaakt, en vraag me af of er een mogelijkheid is om voor die fans die met elkaar kennis willen maken e, met elkaar communiceren een groepspagina aangemaakt kan worden waar je enkel lid van kunt worden als (en zolang je) fan bent van de fanpage? Het is mijn bedoeling zelf vooral de fanpage te onderhouden, maar dan kan ik met de fans die tevens groepslid zijn desgewenst toch directer communiceren (denk ik , het is allemaal nog nieuw voor mij)

Rocknrollparadise Nederland

Rocknrollparadise Nederland
schreef

Kan ik mijn persoonlijke pagina en de groepspagina laten omzetten in 1 pagina voor Fans?


schreef

Ik wil kim een persoonlijke mail willen sturen op welk e mail adres kan dat ?

Lilian

Lilian
schreef

Weten jullie hoe je twitter koppelt aan een (fan)pagina? Als ik het probeer, komen tweets online op mijn eigen persoonlijk FB-profiel, wat niet de bedoeling is. Ik heb al selective tweets geinstalleerd ( geklikt op " fanpages") maar toch krijg ik op zowel mijn eigen persoonlijk Fb-profiel en op fanpage de twitter die ik via #fb heb gestuurd.

Kan iemand mij helpen wat ik verkeerd doe?

groeten Lilian

Sarah

Sarah
schreef

Is het nu wél mogelijk om een facebookgroep/community om te zetten naar een fanpagina?


schreef

Dag Sarah,

dat is helaas nog steeds niet mogelijk (zie: https://www.facebook.com/help/174453762608867).


schreef

@Lilian: daarvoor kan je best kijken naar je Twitter-instellingen. Bij Apps vind je daar 'Facebook'. Daar kan je best de koppeling opheffen en opnieuw maken. Als dat niet zou lukken, kan je ook een link proberen leggen via https://ifttt.com/.

Reageer

Deze artikels interesseren je wellicht ook