Facebook wedstrijden: wat zijn de regels?

Geschreven door Elien Vanhaesebroeck op in de categorie Sociale media

Facebook wedstrijden: wat zijn de regels?

Promotieacties en wedstrijden worden op Facebook veel gebruikt door bedrijven om extra ‘likes’ aan te trekken en meer conversie te creëren. Winacties zijn inderdaad uitstekende tools om meer interactie op je bedrijfspagina te genereren. Maar aan Facebookwedstrijden zijn een hele hoop regels verbonden. Wie deze niet volgt, loopt het risico op een afgesloten bedrijfs-of fanpagina. Daarom geven we je enkele tips voor het opzetten van een Facebookwedstrijd.

1. Regels?

Een promotieactie of wedstrijd is volgens Facebook een actie waarbij een prijs of ‘iets met monetaire waarde’ wordt weggegeven. Als jouw Facebookwedstrijd valt onder deze definitie, moet je dus rekening houden met de Promotion Guidelines

Volgens deze regels mag je de prijs niet zo maar weggeven. De winnaar moet worden gekozen op basis van een vaardigheid (skill) of op andere specifieke criteria. En dat is nét ook wat de Belgische wet op de tombola’s voorschrijft. Wil je een prijs ‘at random’ verloten onder de deelnemers dan heb een toelating nodig van de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken. Om niet onder deze wettelijke bepaling te vallen, moet je een (kennis)vraag stellen. Een schiftingsvraag telt hier ook mee als vraag. De deelnemer wordt dan niet geloot, maar wel gekozen op basis van antwoord. 

Promotie voeren voor geneesmiddelen, tabak, benzine, vuurwapens en kansspelen is trouwens verboden.

2. Geen basis Facebookfuncties gebruiken

Bij Facebookwedstrijden mag je geen functies gebruiken die Facebook zelf biedt. Dat houdt in dat deelnemen niet mag bestaan uit het liken, reageren, taggen of posten van een bericht of foto. Ook als meedoen aan een wedstrijd wil zeggen dat je enkel moet inchecken, antwoorden op een poll of een applicatie installeren, is dat in strijd met de regels van Facebook. 

En er is meer: wedstrijden mogen zich enkel richten tot personen die al lid zijn van Facebook. Je mag geïnteresseerden dus niet vragen om speciaal voor de deelname een account aan te maken.

3. Promoties moeten lopen vanuit een Facebook applicatie

Een wedstrijd moet verlopen vanuit een tabblad dat je al dan niet exclusief voor fans beschikbaar maakt. Dit betekent dat je een custom tab of applicatie moet (laten) maken. Je mag dus deelnemers verplichten eerst je pagina te liken alvorens ze kunnen deelnemen aan de wedstrijd. 

Via die applicatie of custom tab kan je vervolgens een prijsvraag houden, vragen om een e-mail te sturen met een bepaald antwoord, een andere pagina laten liken, verwijzen naar een actie op een ander platform of een uitnodiging voor deelname laten posten op de wall van een vriend van de deelnemer. Deze functies mogen dus wel worden toegepast, op voorwaarde dat ze via een applicatie lopen.

4. Bescherm jezelf met een wedstrijdreglement

Door het opstellen van een wedstrijdreglement kan je vele vragen beantwoorden en discussies vermijden. Probeer zo volledig mogelijk te zijn en de juiste juridische taal te gebruiken. 

Wat er volgens de Facebook Guidelines zeker in moet, is:

  • Dat Facebook niet kan geassocieerd worden met de promotie en op geen enkele wijze deze ondersteunt of uitvoert. Facebook kan dus ook niet verantwoordelijk worden gesteld bij eventuele problemen.
  • Dat de deelnemers informatie verschaffen aan jouw bedrijf en niet aan Facebook.
  • Welke privacyregels je hanteert in het omgaan met persoonsgegevens.

Hou er rekening mee dat je de wedstrijd niet mag promoten als ‘Facebook-wedstrijd’. Het logo en de merknaam van Facebook mogen niet worden gebruikt in de communicatie. 

5. Facebook niet gebruiken om winnaars te contacteren

Je mag de winnaars niet contacteren via Facebook. Niet via de wall, chat, berichten of reacties. Zorg dus dat je via het deelnameformulier de e-mailadressen van de deelnemers ontvangt of dat je via een applicatie toestemming verkrijgt om de persoonlijke gegevens te gebruiken.

Deze bepaling - gehaald uit het wedstrijdreglement van een Facebook fan page - is dus niet correct:

De grens tussen promotie voeren en een wedstrijd houden kan soms flinterdun zijn. Maar onthoud dat deze regels gelden zodra er een prijs aan verbonden is. Facebook is onverbiddelijk voor de valsspelers: de pagina wordt bij overtreding direct offline gehaald. Wie dus deze richtlijnen volgt heeft al half gewonnen. 

Reacties

Thomas

Thomas
schreef

I can't find anymore in the promotion guideline the points about medecine, tabaco, weapons, ...

Do you have a link ?

Elien Vanhaesebroeck

Elien Vanhaesebroeck
schreef

These points can be found in the advertising rules: https://www.facebook.com/ad_guidelines.php


schreef

Bedankt om dit eens klaar en duidelijk voor iedereen op te lijsten. Jammer dat jullie bewering op het einde "Facebook is onverbiddelijk voor valsspelers" niet altijd klopt.

Jan

Jan
schreef

Heel nuttig en duidelijk geschreven!


schreef

Interessant, wist niet dat dit zo fel gereguleerd was.


schreef

Dus je mag mensen niet motiveren om iets te sharen of liken door een actie (met prijzen aan gekoppeld)? Al die 'Share & Win' acties zijn dus in principe illegaal? In hoeverre worden deze regels in de praktijk opgevolgd? Offline halen, ok, maar ik kan me voorstellen dat vele low-profile acties niet door Facebook gedetecteerd worden.

kriest

kriest
schreef

Hoe zit het met de geldigheid van een actie als het bedrijf zich zelf niet aan de regels houdt? Actie-periode zou sluiten om middernacht. Ik stond op dat moment bovenaan. Like-tijd ging daarna nog gewoon door tot 14:00 .... Iemand anders gaat er nu met de prijs vandoor. Wat zijn mijn kansen als ik dit aanvecht?

Elien Vanhaesebroeck

Elien Vanhaesebroeck
schreef

@Hans: Wat je zegt, klopt helemaal. Vanaf er prijzen zijn aan gekoppeld, mag je de basisfuncties van Facebook niet gebruiken. Veel acties die tegenwoordig dus lopen zijn in principe inderdaad illegaal. Zoals ik ook aanhaal hierboven, werden in het verleden enkele pagina's offline gehaald. Of ondertussen de regels nog even streng worden opgevolgd, valt te betwijfelen... High-profile pagina's nemen inderdaad beter geen risico.

@Kriest: via je privacy-instellingen -> applicaties -> wedstrijdapplicatie kan je de applicatie reporten aan Facebook. Ik zou echter aanraden om contact op te nemen met de organisator. Als er in het wedstrijdreglement staat dat de actie zou sluiten om middernacht, moet de organisator zich daar ook aan houden. Wat je kansen zijn, zal dus afhangen van de organisator.

Belle é Bo

Belle é Bo
schreef

beste,

Ik heb als beginnend bedrijfje inderdaad gebruik gemaakt om meer likes te verkrijgen (enkele acties lopen nog)

Hoe kan ik een reglement opnemen zodat ik toch binnen de lijnen van het illegale blijf.

Ik vind de tekst heel interessant maar weet niet hoe ik dit effectief kan toepassen.

Mvg,

Ellen De Smet

www.facebook.com/belleebo

Elien

Elien
schreef

Beste Ellen,

graag verwijs ik daarvoor eerst naar een meer recent blogbericht in verband met de Facebook-wedstrijdregels: http://www.talkingheads.be/nl/blog/detail/minder-regels-voor-facebook-wedstrijden?utm_source=talking-heads&utm_medium=fork-search&utm_term=facebook+wedstrijden+

Sinds enkele maanden zijn er immers minder strenge regels. Mocht je na het lezen nog vragen hebben, laat het gerust weten.

Reageer

Deze artikels interesseren je wellicht ook