Twitter, hoe begin je eraan?

Geschreven door Gerrit Vromant op in de categorie Sociale media

Zowat iedereen kent ondertussen de microbloggingsite Twitter waar je in 140 karakters kunt vertellen wat je bezighoudt. Barack Obama gebruikt het, Amerikaanse popsterren gebruiken het en zelfs Belgische politici vinden er hun weg naar. Maar hoe begin je met Twitter? Een account registreren is gemakkelijk, je eerste tweet de wereld insturen ook, maar wat dan? Twitter is meer dan een opsomming van wat je aan het doen bent, het is een sociaal netwerk. Je netwerk op Twitter uitbouwen is niet eenvoudig. Zelfs Premier Yves Leterme heeft het er moeilijk mee.

Wel, beste Yves, hier is Twitter voor beginners in 5 stappen:

1. Start to Tweet

Twitter is iets dat je moet doen om het te ontdekken. Wat je tweet kies je zelf, maar hou het interessant. Twitter stelt je de vraag “what’s happening”, die je op verschillende manieren kan invullen: wat je aan het doen bent, waar je aan denkt, wat je vandaag gedaan hebt, interessante informatie die je tegengekomen bent, informatie over zaken waar je zelf veel van af weet, vragen die je aan de wereld wil stellen of reacties op andere tweets.

2. Find your friends

Twitter is veel meer dan je eigen tweets uitsturen. Het is een grote gepersonaliseerde informatiebron. Je kiest zelf wie je volgt en wie niet. Je kan beginnen te zoeken op basis van je eigen e-mailadres naar de mensen die je al kent, maar Twitter is er ook voor mensen die je niet kent. De twitter suggestielijst kan je ook helpen om de grote accounts over bepaalde thema’s of je favoriete popsterren te vinden. Je kan ook op naam zoeken om bepaalde mensen te vinden, maar het is niet gemakkelijk om te weten wie je eigenlijk moet zoeken.

3. Twitter lists

Het gebruik van Twitter lijsten is een geweldige manier om  een homogene groep twitteraars te volgen. Talking Heads heeft zijn eigen lijsten van verschillende thema’s: Journalisten, politiek, Belgische bedrijven, web bouwers, etc. Iedereen kan lijsten maken, zo vind je bijvoorbeeld bij Bruno Peeters lijstjes van alle politieke partijen, alle dames van de Brussels Girl Geek Dinner, alle medewerkers van de technologiesite Techcrunch of alle geeky twitterkoppeltjes. De keuze is groot.

4. Start to follow

Ga nu niet meteen 50 lijstjes of 1000 mensen volgen, want dan zul je er zelf niet meer aan uitgeraken. Het is best om elk lijstje apart te bekijken of zelfs elke persoon apart. Bekijk de laatste tweets en biografie en volg hem of haar als het interessant is. Indien niet, op naar de volgende persoon of het volgende lijstje. 

5. Networking

Interessante mensen gevonden? Bekijk hun netwerk: ga na met wie zij converseren, wie zij volgen en door wie zij gevolgd worden. Zo ontrafel je de hele netwerken van mensen met dezelfde interesses, en kom je meer en meer te weten. Op dezelfde manier zullen mensen ook op jouw profiel komen en jou beginnen volgen, waardoor weer nieuwe netwerken ontstaan. Welkom in de Twittosfeer.

Conclusie

Dit lijkt allemaal veel werk, maar de hoeveelheid tijd die je erin steekt kies je volledig zelfs. Enkele minuten per dag is al voldoende om een klein netwerk op te bouwen. Steek je er meer tijd in dan kan je een groter netwerk onderhouden. Hoe meer tijd je erin steekt, hoe meer je eruit zal halen.

Reacties


schreef

Wordt de volgende stap ook nog besproken?

Tweetdeck, tweetpic, twitteren vanop je GSM/BB, twitter- en facebook-accounts aan elkaar koppelen, ...


schreef

Na de post over "Facebook fanpage of groep" wederom een zeer duidelijke en overzichtelijke post over social media voor beginners. Goe bezig mannen (en vrouwen)!


schreef

Misschien een kleine voetnoot nog:

Twitteren is evenwel niet voor iedereen weggelegd. Het werkt enigszins verslavend en houdt je hierdoor wel eens uit je concentratie of uit de zaken waar je op gefocust zou moeten zijn.


schreef

@Wouter: mooie suggesties, we nemen er een paar mee voor volgende posts. Bedankt voor de inspiratie.

@Patje: dank je wel voor het compliment.

@Christophe: Ik snap je punt, maar hetzelfde gaat ook op voor chat, mail, gesprekken aan het koffiemachien. Het is niet zozeer het medium dat de oorzaak is van gebrek aan concentratie, maar eerder het gebruik ervan, niet?


schreef

Omdat Jan Seurinck het niet zelf doet voel ik mij zelf zo vrij om hier een linkje te leggen zijn zijn vervolg op deze blogpost:

Twitter voor gevorderde beginners: http://www.janseurinck.com/beetje-absurd/twitter-voor-gevorderde-beginners-2-02


schreef

@gerrit bedankt, ik dacht dat dat er over zou zijn, mijzelf met linkliefde bedelen en alles...


schreef

Misschien ook nog even een lijstje toevoegen met wat je beter achterwege kan laten...: http://www.frankwatching.com/archive/2009/07/29/21-twitter-don’ts/

Berlant Achilles

Berlant Achilles
schreef

Ben echt benieuwd naar reakties op deze eerste stap in deze nieuwigheid voor mij!

Reageer

Deze artikels interesseren je wellicht ook