Help?! Facebook gaat bedrijven minder ruimte geven op het nieuwsoverzicht.

7 feb 2018

Gebruik jij Facebook voor je bedrijf, organisatie of merk? Natuurlijk, want iedereen zit op Facebook.

Aha, dan heb je vast en zeker gehoord én gelezen, dat Facebook bedrijven, organisaties en merken strenger zal aanpakken en persoonlijke profielen voorrang zal geven in het nieuwsoverzicht. Slik! 

Moeten wij ons, marketeers en eigenaars van een bedrijfspagina, nu zorgen maken? Misschien een beetje, maar besef dat er voor elk probleem een oplossing bestaat. Talking Heads to the rescue!

In dit artikel maken we voor jou het één en ander duidelijk:

  • Waarom Mark Zuckerberg deze update in het leven roept.
  • De specifieke gevolgen voor jouw bedrijfspagina.
  • Hoe als bedrijfspagina omspringen met het nieuwe Facebook algoritme?
  • 5 overlevingstips voor je bedrijfspagina in de Facebook jungle.

Waarom steekt Mark Zuckerberg het bevreesde algoritme in een nieuw jasje?

Mark Zuckerberg verklaarde eerder al dat het eigenlijk nooit zijn bedoeling was om van Facebook een echt commercieel bedrijf te maken. De Amerikaan had namelijk een sociaal doel te verwezenlijken met social media kanaal.

Afgelopen zomer bevestigde Zuckerberg zijn missie nog eens in een good old Facebookstatus. Hij benadrukte dat hij van Facebook hét platform wil maken dat de wereld verruimt en mensen verbindt. Mooie woorden als je het ons vraagt, maar daar viel de laatste tijd nog niet zoveel van te bespeuren.

Dagelijks overspoelt een tsunami van reclame, clickbait artikelen, fake news en engagement bait (like dit, reageer dat, tag die persoon) ons Nieuwsoverzicht. Onze eerst zo geliefde Facebook-overzicht raakt zo steeds meer en meer vervuild. Mark zag het met lede ogen aan en moest maatregelen nemen.

Uit eigen Facebook onderzoek nota bene, raakte bekend, dat steeds meer mensen doelloos over het Nieuwsoverzicht scrolden. Gebruikers gaan passief doorheen het oerwoud van content, aangereikt door commerciële pagina’s. Daarbovenop laten gebruikers Facebook steeds meer liggen.

Mark Zuckberg zijn dollar viel eindelijk! Hij moest en zou Facebook terug “great again” maken. Back to the roots, riep hij. Want Facebook is Facebook niet meer. Toch?

Het resultaat? Een nieuw algoritme ten voordele van echte mensen!

Het gevolg? Persoonlijke profielen krijgen voorrang op het Nieuwsoverzicht ten koste van bedrijfspagina’s. Bedrijven dus meer moeten betalen om gezien te worden.

De specifieke gevolgen voor jou en je bedrijfspagina

Gaat de Facebookwereld voor marketeers nu vergaan? Neen hoor, want voor elk probleem bestaat er een oplossing. In dit geval zelf meerdere oplossingen. Olé.

Nu Facebook in de nabije toekomst voorrang zal geven aan content die “geproduceerd” wordt door persoonlijke profielen, kunnen wij als marketeers verwachten dat het organische bereik van onze bedrijfspagina nog meer zal afnemen. Awoe!

De quick en dirty social media strategieën/acties die werden opgezet om het oude algoritme te bespelen zijn in de nabije toekomst voor de vuilbak. Dergelijke acties om op korte termijn veel bereik en engagement te halen, zullen geen nut meer hebben. Meer nog.. Ze zullen worden afgestraft door Facebook. Wees daar maar zeker van!

Bedrijven zullen zichzelf moeten heruitvinden op het social network. Hierbij moet worden nagedacht hoe ze op een originele manier de betrokkenheid bij hun fans kunnen stimuleren en komen de elementen persoonlijkheid en authenticiteit centraal te staan. Jouw pagina zal zich dus nog meer menselijker en persoonlijker moeten gedragen op Facebook, wil het nog enige rol van betekenis spelen.

Hoe omspringen met het nieuwe Facebook algoritme?

 Voor pagina’s wordt het dus moeilijker om op een organische, lees niet-betaalde, manier te scoren binnen het Nieuwsoverzicht. Moeilijker, maar daarom niet onmogelijk. Uitdagender wordt het vast zeker wel.

In de eerste plaats dient de focus verlegd te worden. We zullen als bedrijven niet zomaar meer van alles en nog wat op Facebook droppen. Facebook kan en mag je vanaf nu niet louter en alleen zien als een extra reclame kanaal.

Binnen enkele weken zal je het platform echt moeten gebruiken waarvoor het dient. Je verbinden met je doelgroep op een relevante wijze. Hierbij is het belangrijk dat je je doelgroep echt kent, een doordachte sociale mediastrategie opstelt én kwalitatieve content aanbiedt. Niet kwantiteit maar de kwaliteit telt.

Kwalitatieve content waar mensen op willen reageren, interageren en over spreken. Kwalitatieve content die mensen verbindt en connecteert met jouw bedrijf.

Je huidige social mediastrategie dien je dus best in vraag te stellen en meer dan waarschijnlijk te herschrijven. Dit indien je nog enige betekenis wil hebben voor je doelgroep op Facebook.

5 overlevingstips voor jouw bedrijfspagina in de Facebook jungle

1.Zorg ervoor dat je inzet op relevante content met een specifieke toegevoegde waarde voor je doelgroep. Je doelgroep zal hier veel sneller op reageren of zelf delen met zijn of haar achterban. Niet de kwantiteit maar de kwaliteit van je berichten telt. Onderzoek dus goed welke berichten scoorden in verleden en ken je doelgroep door en door.

2.  Zoek het contact, de conversatie op met je fan, klant of doelgroep. Vraag hun mening of hulp over een bepaald thema, vraagstuk of onderwerp. Eén opmerking: vermijd dat je hiervoor engagement bait gebruikt (like dit, reageer dat, tag die persoon, reageer ..). Facebook ziet alles en zal je hiervoor afstraffen. U weze bij deze gewaarschuwd ;-).

3. Trek je stoute schoenen aan en durf als bedrijf, organisatie of merk zijnde te investeren in Facebook Advertenties. Met een uitgekiemde strategie en wat Facebook Ads manager-knowhow bereik je gegarandeerd je gewenste doelgroep. Met alle positieve gevolgen van dien ;-).

4. Facebook gaat persoonlijke profielen voorrang geven op het nieuwsoverzicht. Maak daarom als bedrijf ook eens gebruik van echte profielen. Spoor je collega’s/werknemers aan om content van je bedrijf te delen op hun eigen tijdlijn. Maak van hen je ambassadeurs en influencers!

5. Facebook wil terug meer inzetten op echte mensen en conversaties. Zorg er daarom voor dat je bedrijfspagina een stuk menselijker, persoonlijker overkomt. Wees eerder een vriend voor je fans dan zomaar een bedrijf die wat reclame zit te maken op Facebook. Het is en blijft een sociaal netwerk weet-je-wel.


Facebook zal geleidelijk aan haar nieuw algoritme implementeren op het platform. Talking Heads helpt je graag een handje om je Social Media strategie af te stemmen op de verandering.  Je wil toch ook het maximale blijven halen uit je Facebookpagina? Niet? Let’s talk.